08.10.2014

Реалізувати проект вдалося завдяки спільним зусиллям Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Торгово-промислової палати України, Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» та інших партнерів і спонсорів заходу.

Президія форуму (з права наліво):

  • пані Ініта Пауловіч, заступник Постійного представника Програми розвитку ООН в Україні,
  • Фарід Якер, координатор компоненту з впровадження сталих державних закупівель Міжнародної програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства ЄС»,
  • Олександр Бондар, доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління,
  • Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України,
  • пан Беренд де Гроот, керівник Програм зі співробітництва Делегації ЄС в Україні,
  • Володимир Бучко, директор Департаменту правової та міжнародної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України.

Сталий розвиток є одним із стратегічних напрямків суспільства, яке ґрунтується на екологізації всіх галузей економіки у поєднанні з високими соціальними стандартами якості життя.

Викликом сучасного світу є необхідність розвитку принципів соціальної відповідальності бізнесу, його участі у вирішенні найбільш гострих проблем суспільства, як на глобальному, так і на місцевому рівні.

Ініціатори та Оргкомітет форуму доклали максимум зусиль для створення унікальної платформи для розвитку партнерських відносин серед представників ділових кіл, органів влади, науки і громадськості в їх єдиному прагненні до сталого розвитку.

Одним з ініціаторів і розпорядником форуму є Торгово-промислова палата України, в стінах якої проходили заходи. Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України: «Торгово-промислова палата України підтримує ініціативи щодо екологізації економіки України, а також ті екологічні зобов'язання, які прийняла на себе Україна в рамках реалізації Угоди Про Асоціацію з ЄС. Виконання зобов'язань, а також добровільні екологічні ініціативи дозволять інтегруватися українським підприємствам в європейське бізнес-середовище. З цією метою в Палаті створено окремий структурний підрозділ, утворений профільний комітет підприємців, а також підписано угоду про співпрацю з Мінприроди України».

З вітальним словом виступив директор Департаменту правової та міжнародної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України, Володимир Бучко: «Форум, безумовно, має велике значення для природоохоронної діяльності, поширення екологічної інформації та підвищення екологічної свідомості суспільства. Результати співпраці України з міжнародною спільнотою вже заклали фундамент для кращого майбутнього, тепер потрібно його удосконалити шляхом розвитку природоохоронного законодавства, підтримки ініціатив розвитку зеленої енергетики, покращення технологій отримання та використання альтернативного палива, а також збільшення обсягів виробництва органічної сільськогосподарської продукції».

Беренд де Гроот, керівник програми з співробітництва дипломатичної місії Єврокомісії в Україні у своєму вітальному слові відмітив: «Форум цього року багато в чому є винятковим, адже проходить лише за кілька тижнів після того, як Україна ратифікувала Угоду про Асоціацію з ЄС, і за кілька тижнів до її вступу в силу, що відкриває шлях для більш глибокої інтеграції та співпраці з ЄС, у тому числі з різних аспектів «зеленої економіки». Сьогодні перед Україною, як і перед усім світом, постала нагальна потреба діяти для захисту навколишнього середовища. На сьогоднішній день, нашій планеті потрібно півтора року щоб поповнити те, що людство споживає за рік. Це відбувається тому, що ми рубаємо дерева швидше, ніж вони можуть виростити, викачуємо прісну воду швидше, ніж поповнюються запаси підземних вод, і вивільнюємо СО2 швидше, ніж природа може ізолювати його. Ми всі розуміємо, що така ситуація не може тривати й надалі. Ми всі погоджуємося з тим, що ми повинні перейти до більш сталого розвитку без зволікання шляхом впровадження «зеленої» економіки. Є фантастичні можливості для бізнесу в напрямку трансформації та модернізації застарілих та неефективних способів промислового виробництва, зростання органічного аграрного сектора та багато інших можливостей, наприклад, підвищення енергоефективності, розвиток поновлюваних джерел енергії, збір та переробка відходів»/

Пані Аніта Пауловича, заступник постійного представника Програми розвитку ООН в Україні: «Україна не може собі дозволити залишатися осторонь від глобального руху до сталого розвитку. Скорочення викидів та рівня забрудненості, що спостерігається за останнє десятиліття, було обумовлене уповільненням економічного зростання та демографічними змінами. Сьогодні енергоємність економіки України в 3,8 разів вище, ніж в країнах ЕС. Енергоефективність жилих будинків в Україні в середньому у 4 рази нище, ніж у Західній Європі. Україна займає 95 місце серед 122 країн по рівню управління водними ресурсами та якістю води. Нереформована, енергоємна та в основному енергонеефективна економіка України безперечне буде відставати від інших країн в умовах все більш жорсткої конкуренції, а її громадяни відчують це першими. Тільки комплексна переоцінка моделі розвитку та реформи в усіх сферах економіки, рішучі дії по захисту навколишнього середовища, а також проактивний підхід до людського розвитку допоможуть Україні побудувати краще майбутнє».

Олександр Бондар, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, доктор біологічних наук, професор, член кореспондент Національної академії аграрних наук України: «Екологізація господарської діяльності визначальний вектор в економічному аспекті сталого розвитку. Розвиток ідеології «зеленої» економіки повинен стати пріоритетним напрямком в системі науки та освіти в Україні. Відхід від енергоємних і ресурсномістких технологій можливий лише при активному залученні до цих питань наукової та інженерної думки. Впровадження «зелених» проектів в економіку держави стане ефективним інструментом на шляху відновлення навколишнього середовища. Співпраця Уряду України, бізнесу і науки в цьому напрямку дасть можливість проводити нові форми економічного стимулювання використання екологічно чистих виробництв».

Фарід Якер, координатор компоненту з впровадження сталих державних закупівель Міжнародної програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства ЄС»: «Форум GREEN MIND – це потужна платформа для розвитку бізнесу з використанням належних підходів в корпоративній культурі і менеджменті. Українські підприємства цілком реально можуть досягти не тільки європейських загальноприйнятих норм, а й добровільних екологічних стандартів, покращуючи екологічні показники і водночас заощаджуючи кошти за рахунок впроваджених заходів з енергоефективності та ресурсозбереження та ін.»

Карим Зейн, міжнародний експерт програми ООН з промислового розвитку в Україні –ЮНІДО: «Сподіваюся, під час роботи форуму українська влада, бізнес та наукові установи об’єднають свої зусилля для сталого розвитку. Для конкуренції на європейському та світовому ринках важливо постійно покращувати якість, і при цьому дбати про ефективне управління ресурсами: зменшення впливу на навколишнє середовище, турбота про споживача та економія за рахунок скорочення споживання природних і енергетичних ресурсів».