17.11.2014

17 листопада 2014 року відбулася прес-конференція Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України. Основною темою заходу стала бездіяльність Міністерства, і як наслідок, неготовність гарантувати громадянам України екологічну безпеку.

Громадські активісти вимагають провести відкрите обговорення кандидатур на посаду Міністра за висунутими критеріями, ухваленими на черговому засіданні громадської ради при Мінприроди України 06 листопада 2014 року.

Громадська рада висуває низку критеріїв, яким повинно відповідати майбутнє керівництво Міністерства екології та природних ресурсів України. А також, вимагає чіткого плану дій щодо реалізації цілей та завдань у природоохоронній галузі через побудову грамотної кадрової політики та ефективної роботи Міністерства.

Заступник голови громадської ради при Мінприроди України, голова Асоціації компанії поводження з відходами «Український екологічний альянс», Олег Костюшко переконаний: «Настав той час, коли екологічна громадськість повинна забезпечити публічну оцінку кандидатури нового Міністра, а також моніторинг і контроль його діяльності та діяльності Міністерства в цілому. На сьогоднішній день існує практика призначення на ключові посади людей за партійними квотами. Такі кадри переважно не є компетентними, адже не мають відповідної освіти, досвіду роботи в галузі та відповідних навичок управлінця».

В ході конференції була представлена розгорнута інформація про реальні загрози, пов’язані з сучасним станом довкілля в Україні та кризою в системі державного екологічного управління. Сьогодні в Україні люди гинуть не тільки через воєнні дії. Катастрофічні темпи забруднення довкілля призводять до значного погіршення стану здоров’я мільйонів українців. Стрімкий ріст небезпечних захворювань, зокрема, онкологічних, серцево-судинних та інших серед дітей та дорослого населення – це лише верхівка айсбергу…

Чинне українське законодавство в галузі охорони довкілля достатньо розвинуте і регулюється міжнародними нормами. Київ підписав та ратифікував ряд міжнародних угод та конвенцій, більшість положень яких досить не впроваджено до нормативно-правової бази. Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища не виконується. Майже повністю провалена гармонізація до європейських стандартів, - з необхідних 555 документів Міністерство за останніх 5 років замовило розробляння лише 5 ДСТУ у 2013 році.

Вірогідно, така ситуація вигідна бюрократичному апарату Міністерства, адже не перешкоджає налагодженим роками корупційним схемам, змінюються лише посадовці...

Громадськість висловлює свою стурбованість тим, що незважаючи на екологічну кризу в Україні, питання екологічної безпеки не відображено у проекті Коаліційної угоди між політичними силами, які сформують парламентську більшість і новий Уряд. Зокрема, до проекту Угоди не увійшли питання про покращення техногенної та радіаційної безпеки, екологізації економіки шляхом впровадження ресурсоефективних технологій більш чистого виробництва і сучасних систем екологічного управління, налагодження ефективної системи поводження з відходами, реформи ліцензійно-дозвільної системи тощо.

Тож, попри розмови українських політиків про європейські цінності, чомусь було забуто, що стратегічний план розвитку європейського співтовариства «ЄВРОПА-2020» поєднує у рівному значенні економічне зростання разом з покращенням стану довкілля та досягненням високих соціальних стандартів, тобто на засадах сталого розвитку. І це цілком зрозуміло представникам громадської ради при Мінприроди України, тому що:

  • не можна досягнути економічного зростання в країні з виснаженими природними ресурсами, застарілими та енергоємними технологіями виробництва;
  • не можна вважати лише матеріальні блага показником благополуччя в забрудненому оточуючому середовищі;
  • не можна бути здоровим споживаючи забруднену воду, неякісні харчові продукти, знаходячись в оточенні речей що містять токсичні речовини та дихаючи смоком.

«Досвід країн світу які упроваджують принципи сталого розвитку - Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція та інші – належать до країн з найвищим рівнем благополуччя своїх громадян. Україна має всі можливості застосовувати кращий світовий досвід і увійти до країн-лідерів з якості життя», – вважає Світлана Берзіна, заступник голови громадської ради при Мінприроди України, президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета».

«Нажаль переважно в Україні застосовується підхід, спрямований на повну деградацію системи екологічного управління шляхом призначення «зручної» людини. Таким чином, відбувається безперешкодна «торгівля екологією». Ми різко засуджуємо таку практику. Саме тому новий Міністр екології та природних ресурсів України та його заступники, мають обиратися з числа осіб що мають відповідну кваліфікацію, екологічні знання та практичний досвід в природоохоронній галузі, чесних та успішних управлінців, які мають довіру у професійної спільноти», - йдеться в зверненні представників громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України до лідерів політичних партії які сформують Коаліцію і майбутній Уряд.

Додаткова інформація: Анна Оленчук, тел. (050) 312 78 18, anna.tulintseva@gmail.com