08.10.2024

Проєкт GIZ "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні", що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та співфінансуванням Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) надає підтримку практичних кроків енергоефективності в публічних закупівлях та програмних діях для відновлення України за принципом Build Back Better and Greener якій відповідає цілям Європейського Зеленої угоди та цифрової трансформації ЄС.

В контексті будівництва це означає будувати за принципами сталого будівництва із застосуванням сучасних енерго- та ресурсоефективних технологій, методів управління, екологічних будівельних матеріалів.

Наявність готових проектів, що відповідають стандартам енергоефективного зеленого будівництва дозволять зекономити час і гроші на будівництво сучасних, комфортних і безпечних закладів для дітей.

Проєкт повторного використання:

  • розроблений на замовлення Міністерства розвитку громад та територій України (2022);
  • успішно пройшов експертну оцінку;
  • зареєстрований і завантажений до ЄДССБ.

Проєктна документація:

Над проектом повторного використання, працювала команда фахівців кафедри архітектурних конструкцій та кафедри теплотехніки КНУБА, Науково-освітнього центру проектування та дослідження будівель з близьким до нульового енергоспоживанням (NZEB Hub), Інституту екологічного управління та збалансованого природокористування, ВГО «Жива планета».

В подальшому команда розробників готова надавати підтримку громадам в адаптації проектної документації з врахуванням потреб і умов будівництва.

тел., Viber, Telegram, WhatsApp
+ 38-099-642-81-57 або
info@livingplanet.org.ua

Архітектурні рішення прийняті із урахуванням найкращих світових практик проектування та будівництва дошкільних навчальних закладів, в тому числі із дотриманням високих вимог до рівня енергоефективності, екологічності, інклюзивності та безпеки перебування в приміщеннях будівлі у випадку виникнення надзвичайних ситуацій та у особливий період (окрема під час воєнного стану).

Об’ємно-планувальні рішення садочку передбачають зонування будівлі у відповідності до вікових категорій школярів:

  1. Перший поверх – яслі та середні групи;
  2. Другий поверх – старші групи;
    • підвальне укриття передбачає можливість розміщення усіх дітей, вихователів,
    • адміністративного та допоміжного персоналу дитячих садочків;
    • архітектурний стиль представлений переважно мінімалізмом з елементами органічної архітектури.

Високий рівень енергоефективності та екологічності будівлі був досягнутий наступним чином:

  1. Підвищення теплоізоляційних властивостей огороджувальних конструкцій.
  2. Удосконалення системи обліку та регулювання споживання енергоресурсів.
  3. Впровадження автоматизованих систем моніторингу споживанням ресурсів.
  4. Підвищення енергоефективності інженерних систем будівлі.
  5. Використання альтернативних джерел енергії (з інтеграцією в інженерні системи будівлі теплових насосів).
  6. Використання теплоакумулюючих властивостей залізобетонних елементів каркаса будівлі (особливо конструкцій укриттів), а також керамічних стінових конструкцій.
  7. Зведення до мінімуму кількості містків холоду за рахунок оптимізації форми огороджувальних конструкцій будівлі і зменшення кількості теплопровідних включень на фасадах.
  8. Використання енергоефективних вікон і дверей.
  9. Застосування систем захисту від сонячних променів, що дозволяє знизити споживання енергії для потреб охолодження і кондиціонування повітря в теплу пору року.
  10. Використання світловодів дозволяє підвищити рівень освітленості приміщень і знизити енергоспоживання на штучне освітлення.
  11. Використання екологічних будівельних матеріалів та оцінка життєвого циклу.

Розроблена проектна документація була презентована в рамках бізнес конференції БUDUYСЕБЕ 2024 |PROЕКТАНТ.

Огляд заходу