05.05.2020

З 19 квітня 2020 року вступить в дію Закон України «Про публічні закупівлі» в редакції від 19.09.2019 № 114-IX.

Зміни що очікуються є настільки суттєвими, що отримали визначення як “друга закупівельна революція”. Питання наскільки ці зміни вплинуть на те, щоб на забезпечення потреб держави і територіальної громади закуповувались товари, роботи чи послуги із врахуванням таких критеріїв як ресурсоефективність, запобігання кліматичним змінам та поліпшені екологічні характеристики було внесене до порядку денного засідання громадської ради Мінекоенерго яке відбулось 05 березня 2020 року в Орхуському інформаційно-просвітницькому центрі.

До засідання були запрошені представники від органів влади, експертних, громадських та інших організацій, які приймають активну участь у реформуванні системи публічних закупівель та впровадженні у закупівельну політику критеріїв сталості, зокрема:

Усі бажаючи мали можливість попередньо ознайомитись з опублікованою аналітичною довідкою по суті питання, підготовленою експертами ВГО «Жива планета» у партнерстві з GPA in UA та ІЕМ.

На засіданні експерти презентували принципи, методі, переваги і практики застосування багатокритеріального підходу. За результатами обговорення учасниками засідання одноголосно були схвалені такі рекомендації Верховній Раді України, Уряду, зокрема Мінекоенерго та Мінекономрозвитку (за належністю):

1. Забезпечити розробку, визначити процедуру узгодження і встановлення рекомендованих замовнику критеріїв ресурсоефективності, запобігання кліматичним змінам та екологічних характеристик на різні категорії товарів, робіт і послуг. Такі критерії мають бути розроблені на високому експертному рівні з рахуванням рекомендованих проектом EaP GREEN методів і прикладів застосування та європейського і світового досвіду. Розроблені критерії повинні бути узгоджені з усіма зацікавленими сторонами, відповідати ринковим можливостям і основним принципам публічних закупівель та схвалені відповідним документом: постановою, розпорядженням або наказом.

2. Забезпечити розробку, визначити процедуру узгодження і встановлення рекомендованих методів оцінки вартості життєвого циклу на різні категорії товарів та об’єкти.

3. Встановити рекомендацію для усіх замовників щодо впровадження політики сталих публічних закупівель на рівні організації – виходячи з її потреб за специфікою діяльності та можливостей реалізації, орієнтованої на досягнення цілей сталого розвитку і екологічної політики у цілому.

4. Прискорити впровадження системи електронної тендерної документації. Забезпечити відображення застосованих замовником критеріїв відбору за такими характеристиками як: ефективність, якість, безпека, інноваційність та екологічні характеристики.

5. Передбачити програмою тестування уповноважених осіб основні питання пов’язані з сталими публічними закупівлями із врахуванням настанов ЮНЕП та рішень Єврокомісії.

6. Розробити проєкт Закону про внесення змін до законів України щодо розвитку ринку екологічних товарів, послуг та технологій з метою забезпечення реалізації Статей 293, 361 Угоди про асоціацію, Цілям сталого розвитку, Основним засадам (стратегії) державної екологічної політики України на період до 2030 року.

7. Впровадити статистичну звітності в секторі екологічних товарів та послуг шляхом:

  • внесення доповнень до Програми розвитку державної статистики до 2023 року щодо імплементації Регламенту ЄС № 691/2011 в частині щодо сектору екологічних товарів та послуг;
  • затвердження відповідних Методологічних положень зі складання звітності з урахуванням керівництв та настанов Євростату;
  • складання та збору статистичної звітності.

8. Розробити проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» в частині щодо вилучення обмеження права розміщувати екологічне маркування на продукції та кормах виключно у разі, якщо така продукція була отримана в результаті органічного виробництва.

9. Розробити та впровадити навчальні заходи, спрямовані на підвищення компетентності представників замовників та виробників продукції/надавачів послуг з питань щодо значення екологічних маркувань, їх типів, умов застосування і документах, що підтверджують відповідність екологічним критеріям.

10. Забезпечити прийняття Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища до 2025 року на виконання Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» в проекті якого відображені заходи що сприятимуть впровадженню сталих публічних закупівель в Україні.

Учасники засідання